رئیس پارک علم و فناوری مازندران گفت: متخصصان مازندرانی برای کاهش ضایعات برنج در شالی کوبیها و افزایش کیفیت محصول دستگاه خشک کن ایستاده شالی ساختند. علی معتمدزادگان در رابطه با این دستاورد گفت: این دستگاه در یکی از شرکتهای دانش بیان مستقر در پارک علم و فناوری مازندران ساخته شده است و توانایی خشک کردن شالیها را با بهره وری بالا، کاهش هزینه و سوخت به همراه دارد. وی یادآور شد: در شیوه مرسوم، برنج با پوست (شالی) بعد از برداشت از زمینهای شالیزاری برای پوست کنی در شالی کوبیها داخل اتاق و حوضچههای بتنی پهن میشوند تا با گرمای اتاق خشک شوند. معتمدزادگان ادامه داد: به دلیل نبود حالت دورانی و چرخشی در این شیوه کنونی خشک کردن برنج، شالیهای قسمت زیرین به صورت مناسب خشک نمیشود و باید این شالیها مدت بیشتری بمانند.
رئیس پارک علم و فناوری مازندران تغییر رنگ، شکنندگی بیشتر و کاهش کیفیت برنج را از اثرات باقی ماندن بیشتر شالی در این حوضچهها عنوان کرد. وی گفت: دستگاه خشک کن ایستاده به صورت سیلویی است که شالیها به صورت دورانی در آن چرخش میکند و به صورت یکنواخت گرما به آنها وارد میشود. معتمدزادگان ادامه داد: ظرفیت تولیدی دستگاه خشک کن شالی تولیدی شرکت شش تن است که همزمان با خشک کنی میزان رطوبت موجود در شالی را نشان میدهد. وی گفت: برای کاهش رطوبت یک تن شالی از ۲۶ به ۱۰ درصد حدود ۲۲ لیتر گازوئیل مصرف میشود که با ساخت این دستگاه مصرف این میزان سوخت به ۱۳ لیتر کاهش مییابد.
رئیس پارک علم و فناوری مازندران ادامه داد: خشک کردن چهار تُن شالی از رطوبت ۲۶ به ۱۱ درصد در شیوه قبلی خشک کنی به ۴۸ ساعت زمان نیاز است که در شیوه جدید برای خشک کردن شش تن شالی ۱۱ ساعت زمان میبرد. به گفته معتمدزادگان هزینه ساخت هر دستگاه خشک کن ایستاده شش تنی ۶۰۰ میلیون ریال است در حالی که نوع خارجی این دستگاه ۸۵۰ میلیون ریال قیمت دارد. وی گفت: اکنون ۵۰ دستگاه خشک کن ایستاده شالی از سوی شالی کوبیهای مازندران به این شرکت سفارش داده شده است. مازندران دارای ۲۳۰ هزار هکتار اراضی شالیزاری است که به طور متوسط سالانه یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن شالی از آن برداشت میشود.
ایرنا
لینک کوتاه: http://iranetavana.ir/?p=2035