پهپاد عمود پرواز هدهد ۳ مجهز به دیده بان ۱، با قابلیت برخاست و فرود عمودی، بدون نیاز به باند و با کاربردهای متعدد از جمله، شناسایی و دیده بانی، امداد و نجات و نقشه برداری به همت محققان ایرانی طراحی و تولید شد. مراسم رونمایی از پهپاد عمود پرواز هدهد ۳ و دیده بان ۱ با حضور دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در محل دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد. سخنگوی شرکت دانش بنیان فاتح آسمان شریف درباره ویژگیهای این پهپاد گفت: طراحی و تولید این پهپاد از اواخر سال ۹۳ کلید خورد و در مدت هشت ماه به نتیجه رسید.
مصطفی حسن پناه افزود: هدهد ۳ یک مولتی روتور بدون سرنشین الکتریکی است که قابلیت حمل بار تا سه کیلوگرم را دارا است که این محموله میتواند انواع دوربین مرئی و حرارتی و یا بارهای مختلف باشد. وی افزود: به عنوان مثال این پهپاد میتواند محمولههای دارو و سرم مار و عقرب گزیدگی را در مناطق صعب العبور به مقصد برساند. وی صدای کم و مداومت پرواز بالا را از جمله مزایای هدهد ۳ ذکر کرد و گفت: این پهپاد هشت روتوره در هر بازو، سه ملخ دارد و حداکثر سرعت آن ۷۰ کیلومتر بر ساعت است و میتواند حداکثر ۵۳ دقیقه پرواز کند. حسن پناه، تعویض آسان باتری در کمتر از یک دقیقه، کاهش حجم پرنده با جمع شدن بازوها، حمل و نقل راحت توسط یک نفر، امکان پرواز در محیطهای متنوع، قدرت پرواز در گرد و غبار و باران سبک، اعلام میزان انرژی باقیمانده باتری را به عنوان دیگر قابلیتهای این پهپاد عمود پرواز عنوان کرد.
وی افزود: هدهد ۳ علاوه بر ارسال همزمان اطلاعات پرواز به ایستگاه زمینی و بازگشت به خانه در شرایط اضطراری، دارای قابلیت فرود تمام اتوماتیک و پرواز تمام اتوماتیک خارج از دید خلبان است. این دانشجوی جوان درباره ویژگیهای محموله اپتیکی دیدبان ۱ که میتواند بر روی هدهد ۳ یا دیگر پهپادهای مشابه نصب و استفاده شود نیز توضیح داد: سامانه مراقبت و شناسایی دیدبان ۱ قادر است حرکات پرنده را حول هر سه محول پن، رول و پیچ پایدار کرده و تصاویر بدون لرزش از مناطق مورد نظر برداشت کند. وی افزود: دیدبان ۱ میتواند اهداف مورد نظر را به صورت خودکار دنبال کند و به تجهیزاتی همچون دوربین دید در شب، اشاره گر لیزری، سیستم قفل کردن روی مختصات داده شده (GPS Lock) است و امکان ذخیره سازی فیلمها و عکسها روی کارت حافظه آن پیش بینی شده است.
به گفته حسن پناه، این سامانه همچنین قابلیت نصب بر روی انواع هواپیما، بالگرد و جایروپلنهای با سرنشین و انواع پهپادها را دارد و با سیستم جاذب ارتعاشات، لرزشهای ناشی از حرکت پرنده را حذف کرده و با سیستم جایرواسکپی از انتقال حرکتها و تکانهای پرنده جلوگیری میکند. اشاره گر لیزری این سامانه را قادر میسازد با نشان گذاری اهداف مورد نظر، موشکها و مهمات هوشمند هدایت لیزری را به سمت اهداف هدایت کند. دیدبان ۱ برای عملیاتهای شناسایی و دیده بانی، امداد و نجات، پایش ترافیک، پایش فنی، نقشه برداری مناطق عملیاتی، مرزبانی و مبارزه با قاچاق، پاسداری از محیط زیست و پایش گسترش حریق کاربرد دارد.
ایرنا
لینک کوتاه: http://iranetavana.ir/?p=7933