محقق ایرانی موفق به طراحی و ساخت مشعلهای گازی شد که میتوان با استفاده از سوخت ارزان، گازی با حرارت بیشتر تولید کرد. احسان عتیقه زاده، برگزیده رتبه سوم ابتکار در هفدهمین جشنواره جوان خوارزمی و مجری طرح توربو کاتالیزور مشعل گازی، گفت: در ایران انرژی و سوختهای زیادی داریم از همین رو صنعتگران از مشعلهای برقی استفاده میکنند. وی افزود: در این طرح روی مشعلهای گازی، عمل مکانیکی و شیمیایی انجام دادیم تا بتوان از سوخت ارزان قیمت، گازی با حرارت بیشتر دریافت کرد و به این ترتیب مشعلها بهینه شوند. عتیقه زاده با بیان این که به واسطه این طرح میتوان در صنایع مختلف از مشعلهای گازی بهره برد، گفت: از نتایج این طرح میتوان در صنایعی که نیاز به حرارت زیاد دارند، استفاده کرد.
وی با اشاره به کاربردهای این طرح گفت: از این مشعلها میتوان در شوفاژخانهها، صنایع مختلف به ویژه متالوژی ذوب و ریخته گری، عملیات حرارتی که نیاز به مشعلهای گاز سوز است، بهره برد. همچنین برای افزایش بازده و کاهش تلفات حرارتی، کاهش هزینههای خوردگی تجهیزات و مشکلات زیست محیطی استفاده از این مشعلها مناسب است. به گفته وی، مشعلهای گازی در قالب آزمایشگاهی ساخته شده و اکنون در حال ساخت نیمه صنعتی آن هستیم. عتیقه زاده اظهار داشت: با اضافه کردن تجهیزات توربو (مکانیکی) در قسمت داخلی مشعلها بدون نیاز به نیروی پیش برنده الکتریکی و انرژی اضافه تر و تنها با استفاده از جریان هوای فن و چرخش پروانهها و مخزن کاتالیست، راندمان حرارتی مشعلها افزایش پیدا میکند.
به گزارش ایران توانا در این طرح مکانیزم طراحی شامل پروانههای توربو و مخزن حاوی کاتالیست به شرح زیر میباشد: ۱٫ پروانههای توربو که در مشعل سه وظیفه را بر عهده دارند. ۱٫ استفاده از سیستم تجمعی شعله، ۲٫ میکسر مناسب گاز و هوا در درصد بهینه و بالا بردن سطح آنتروپی و جهت دادن به هوای آشفته و توربولانس آن، ۳٫ نیروی پیش برنده و توربولانس سوخت و هوا در حالت پیش مخلوط کن و قبل از احتراق و مکش گاز. مخزن گاز حاوی کاتالیست با استفاده از کاتالیزر زیولیت و رودیم و اکتیواتور شامل نیکل و پالادیم برای جذب بخار آب از سوخت و به نوعی فیلترکردن سوخت در داخل منبع تغذیه گاز به مشعل و همچنین حصول به دو گاز CO و H2 قبل از احتراق و تنها با عبور دادن از مخزن کاتالیست که باعث میشود به جای حضور این دو گاز خورنده در محصولات احتراق بتوان از خود این دو گاز در واکنش احتراق کمک گرفت و با حذف آن دو، بازده حرارتی را نیز بالا برد.
مهر
لینک کوتاه: http://iranetavana.ir/?p=8237